Водата

Водата е най-важната хранителна съставка, без която не можем и трябва да я приемаме всекидневно.

 

До 75% от теглото ни е вода. Тя участва във всички реакции на тялото.

 

При недостатъчен прием на вода може да се стигне до състояние на Дехидратация. Когато тялото ни стигне до това то взима мерки, повече срещу прегряването.Ще си я набави от собствените си запаси, най - вече от кръвта. Това води до нейното сгъстяване и с това става все по - трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система. С времето се увеличава риска от завишен холестерол, високо кръвно и сърдечни заболявания. Изследванията доказват още, че намаления прием на вода води до артрит,  хронично главоболие и стомашни киселини.


Когато се събудим подпухнали и подути, това  означава, че сме задържали вода. Това се дължи или на бъбречни проблеми или просто сме прекалили със солта. При този случай трябва да приемем повече вода от обичайното, за да изхвърлим натрупаното количество.
Няма точно определено количество вода, която трябва да приемаме всеки ден. Това зависи от много фактори, някои от които са физическото състояние, теглото ни, нивото на нашата активност и много други, затова експертите препоръчват да се пие поне по 2 литра на ден.